Talentstipend

Komponerer for liveorkester  

Ingebjørg er fra Karmøy, men har bosatt seg i Hagan sør i Nittedal. Hun er komponist og skriver musikk for messingblåsere og orkester. Hennes erfaring med å spille kornett på kulturskolen og i skolekorpset ble viktig da hun valgte å studere Musikkvitenskap i Oslo og London. Hun har en mastergrad med hovedfokus på komposisjon av musikk for konkurranser, og hun komponerer stykker som blir fremført live.

- I februar 2023 ble verket mitt «The Cosmographic Mystery» urfremført under Norgesmesterskapet for brassband. Dette var andre gang i konkurransens historie, at et verk komponert av en kvinne ble fremført, forteller Ingebjørg. 

I 2024 feirer De Unges Orkesterforbund 50 år. I den forbindelse jobber Ingebjørg med å komponere en orkestervignett som skal fremføres blant annet av Oslo-filharmonien på åpningsarrangementet for «Orkesteråret 2024».  

Elsker stor og mektig musikk

Ingebjørg viste tidlig at hun ønsket å komponere musikk, og bakgrunnen som messingblåser har gjort henne veldig interessert i musikk for brassband.  

- Jeg elsker stor og mektig musikk! Å spille kornett har hjulpet meg som komponist, fordi jeg har lært meg noter og teori underveis. Du kan bli komponist uten å spille et instrument, men det er nok vanskeligere å mestre teorien uten å ha praktisk erfaring å knytte det opp mot, sier Ingebjørg med et smil.  

For å bli en god komponist kreves det utholdenhet, tålmodighet og hardt arbeid, i tillegg må du ha en viss naturlig musikalitet og kreativitet for å kunne finne opp nye og gode melodier.  

Bjørn fra SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal overrekker stipend, bilde og blomster

Annerkjennelse for fagfeltet

- Det betyr veldig mye for meg at SpareBank 1 Ringerike Hadeland anerkjenner fagfeltet mitt, og ønsker å støtte meg som komponist, sier Ingebjørg takknemlig. 

Frem til nå har mange av Ingebjørg sine komposisjoner vært partiturbasert (notene som dirigenten bruker i liveorkester), men hun ønsker også å utforske musikk for digitale medier.  

- Jeg vil bruke stipendet til å fordype meg i komposisjon, utforske nye områder, stiler, teknikker og teori, fortsetter hun.  

En rollemodell for unge komponister

- Jeg har en drøm om å skrive musikk for film og TV, i tillegg til å fortsette med musikk for messingensembler og liveorkester. Jeg har som mål å leve av musikken, uten økonomiske bekymringer, slik at jeg kan fordype meg i musikken. Talentstipendet hjelper et stykke på vei mot dette og det setter jeg veldig stor pris på, smiler Ingebjørg. 

Ingebjørg ønsker også å være et forbilde for unge kvinnelige komponister. Både filmmusikk og komposisjon for orkester har ekstremt få kvinnelige rollemodeller.  

- Jeg brenner for en likestilt musikkbransje. For å tørre å satse på musikken, hadde det hjulpet godt å ha en annen kvinne å se opp til, sier Ingebjørg.

- Slik det er nå, er jeg «alene» i mitt felt, avslutter Ingebjørg. 

Er du ung og har et talent du vil utvikle?

Søk Talentstipend her

 

Ingebjørg Vilhelmsen