100 historier

Moderne utstyr kan redde liv

- Som en del av den lokale beredskapen så er vi helt avhengig av fungerende, moderne utstyr som er tilgjengelig 24-7. Det kan redde liv, forteller Trond Vidar Solheim, korpsleder Brandbu Røde Kors.

Brandbu Røde Kors hjelpekorps er en del av Norges største frivillige redningsorganisasjon og bistår med søk, redning, førstehjelp og annen livsviktig hjelp landet rundt. De rykker ofte ut på aksjoner i dårlig vær og i ulent terreng. Her må de transportere utstyr som ATV-er, snøskutere og redningsutstyr og er helt avhengig av god bil for å gjøre jobben.

Hjelpekorpset hadde lenge en trofast Toyota Hiace, men etter 25 års bruk var den plaget av rust og behovet for en ny bil var tydelig.

Jakten på den perfekte bilen

Medlemmene Trond Vidar Solheim, Frank Johnsen og Ada Brænden Solheim har gjennom tidene testet ut forskjellige typer biler, men opplevde enten at de var for små eller trange. Valget landet til slutt på en 9-seter Mercedes Vito 2018 modell med firehjulstrekk, og i  2021 kunne de endelig juble da de fikk støtte av SpareBank 1-stiftelsen til å kjøpe den nye mannskapsbilen.

Trond Vidar Solheim viser stolt frem den nye bilen.

Bilen har også blitt lett modifisert med hjelpemidler som trengs når de er ute på oppdrag. Samband, nettbrett (med kart) og et søkelys på taket har blitt montert. De har også gjort det mulig å raskt fjerne setene, hvis de har behov for å frakte ekstra utstyr.

Et fjernstyrt søkelys er montert på taket.

- Endelig har vi en bil som dekker alle nødvendige formål og den brukes på alt vi er med på. Vi gikk for en 9-seter med allsidige bruk. Det var også viktig for oss å ha en bil som kan kjøres uten å ha et spesielt førerkort, forteller Trond Vidar.

De landet på en Mercedes Vito 2018 modell med firehjulstrekk.

RØFF - Røde Kors Friluftsliv og Førstehjelp

Å ha en bil med 9-seter var viktig for at den også kunne brukes av RØFF – Røde Kors Friluftsliv og førstehjelp.

RØFF er et tilbud for ungdom mellom 13 og 17 år som liker friluftsliv, ønsker å lære førstehjelp og vil ha en aktiv livsstil. De møtes annenhver torsdag, kl 18-20. Når de fyller 18 år, får de tilbud om å bli med i Hjelpekorpset. Dette er et unikt tilbud som ble opprettet av Røde Kors og hjelpekorpset på Brandbu.

-I RØFF lærer ungdom å ta vare på seg selv ute i naturen, å hjelpe andre å vise god dømmekraft, forteller Trond Vidar.

Frivillig lokal beredskap

- Læring, samhold og bidra til å redde liv er det aller beste med å være medlem, forteller Trond, Frank og Ida.

Brandbu Røde Kors Hjelpekorps ble opprettet høsten 1949 og har i dag 20 aktive medlemmer. Som medlem kan du delta i spennende, morsomme og utfordrende aktiviteter, få opplæring i førstehjelp og redningsarbeid. De er en del av et nasjonalt nettverk av hjelpekorps og er en aktiv del av del lokaleberedskapen i Gran kommune. De holder til i Brandbu sentrum og har samling annenhver mandag, hvor de aktivt øver på førstehjelp, søk og redning.

Veggene i lokalet deres prydes av diplomer og utmerkelser.

-Du føler virkelig at du er med på å gjøre noe fornuftig. Du lærer og er med på mye. Når vi er med på en leiteaksjoner og bidrar til å finne noen, så har det større verdi enn penger, forteller Frank med stolthet.

Lokal støtte betyr mye

Hjelpekorpset er helt avhengig av lokalestøttespillere for å kunne fortsette det livreddende arbeidet. De fleste inntektene kommer fra rednings- og beredskapsarbeid, pantelotteriet, bingo plattformen Spilleriet, oppdrag som sanitetsvakter på ulike lokale arrangementer og støtte bra lokale bidragsgivere som SpareBank 1-stiftelsen Gran.

Når hjelpekorpset i desember 2021 kjøpt den nye mannakapsbilen, så var det med bidrag fra SpareBank 1-stiftelsen Gran. Daglig leder i SpareBank 1-stiftelsen Gran Jørn Prestkvern støttet bilen med 600 000 kr, mens Brandbu Røde Kors Hjelpekorps investerte rundt 60 000 kroner med egne midler etter salg av den gamle bilen.

-Siden Røde Kors drives på frivilling basis så hadde det vært nesten umulig å få en bil som dette uten støtte fra stiftelsen. Vi er utrolige takknemlige for den hjelpen vi har fått, avslutter Frank.

Det finnes ingen tvil hvor bilen hører til.

Vi heier på de som er en del av beredskapet og gir sin tid til andre!
Sjekk ut Brandbu Røde Kors Hjelpekors Facebook-side for mer informasjon.

Brandbu Røde Kors

Røde Kors

Røde Kors hjelper mennesker i Norge og internasjonalt. Våre frivillige er til stede for mennesker som trenger støtte og hjelp.