100 historier Lag og foreninger

Hadeland dialekt- og mållag er en frivillig organisasjon som jobber for å ivareta dialekter i og utenfor Hadeland. De er opptatt av språk, formidling av kultur og for at Hadelands dialekten samt nynorsken skal få sin plass i norske språklige landskapet. 

Fra venstre: Kari Snuggerud Lund, styremedlem og Anne Berit Rækken, nestleder i Hadeland dialekt- og mållag.

To ordbøker om Hadelandsdialekten 

Organisasjonen har nylig publisert to flotte ordbøker, basert på innsatsen og materialet til Bjørn Liaklev fra Jaren, som gjennom mange år har samlet inn ord og uttrykk fra Hadelandsdialekten.

Bilde av Hadelandsdialekta: Band 2

Prosjektet ble støttet av SpareBank 1-stiftelsen JLN (Jevnaker Lunner Nittedal) og SpareBank 1-stiftelsen Gran. 

- Dialekter er en viktig del av identiteten vår. Mediene som vi omgir oss med daglig er ikke det stedet du møter mest dialekt. Da er det viktig å bli minnet på eller finne kilder der du kan finne ut litt mer. Og så er det viktig å ta vare på og å kunne lære yngre generasjoner om hvordan dialekten er eller var. Det er noe med den identiteten som er viktig for alle, forteller Anne Berit Rækken, Nestleder, Hadeland dialekt - og mållag. 

Ordbøkene inneholder mange ord og uttrykk fra hadelandsdialekten.

Hun ønsker å rose Reidun Ramse Sørensen, mangeårig leder for Hadeland dialekt og mållag, for arbeidet hun gjør for mållaget som per i dag teller 56 medlemmer. 

Hadeland dialekt- og mållag