100 historier Lag og foreninger

Hadeland Janitsjar ble etablert i 2005 etter at Lunner musikkforening og Harestua musikkorps smeltet sammen. Korpset er i dag sammensatt av 25 aktive medlemmer og spiller året rundt på ulike konsertoppdrag.

Gjennom frivillig innsats i snart 20 år (jubileum i 2025) har de arrangert store kulturelle begivenheter, samarbeidet med lokale- og nasjonale aktører og vært en pådrivere for et rikt kulturliv på Hadeland.

Musikk og felleskap

Liv Bente Kildal, Styreleder i Hadeland Janitsjar og Laila Grønbakken, kasserer i korpset har begge vært en del av korpstradisjonen fra ung alder og har vært med siden Hadeland Janitsjar ble etablert.

Liv Bente forteller at hennes to voksne sønner ikke har opplevd en 17.mai uten at mor spilte og Laila forteller at det blir ikke 17. Mai-stemning for henne uten korpsmusikk. Men de understreker at korpsmusikk er så mye mer enn spilling på nasjonaldagen.

- Jeg begynte i 5. klasse som drilljente. På den tiden var nesten alle i klassen min med i skolekorpset. I 9. klasse gikk jeg over i musikkforeningen, forteller Liv Bente.

- Vi hadde foreldre som var ildsjeler i korpset. Det at de stilte opp var en utrolig viktig, sier Laila.

Drivkraft og verdier

Begge trekker frem at det å spille i korps er en kilde til felleskap.

- Korps er et felleskap der alle er like mye verdt. Det er ingen som sitter reservebenken i et korps! Alle er ildsjeler og det fine med korps er at du ikke går ut på dato, ler Laila.

Det er stort aldersspenn i korpset, fra musikanter i 14-15 års alderen til eldstemann på 81 år! Alle er like engasjert.

- Vi har ikke en øvre aldersgrense, så lenge det går fint med høreapparat, sier Laila.

Begge er utrolig glad i korpset, ikke bare det musikalske, men også vennskap og personlig utvikling som har blomstret med årene. Ved å spille i korps har de kjent på verdien av å ha musikk i livet og skape noe i felleskap.

- Alle mennesker går gjennom opp- og nedturer i livet. For meg har det vært avkobling og terapi å spille trompet, forteller Liv Bente.

Et korps er et felleskap der de er helt avhengig av hverandre.

- Det sitter langt inne å ikke gå på øvelse. Vi er 25 mennesker som spiller sammen og er helt avhengig av hverandre. Vi merker vi at felleskapet er sårbart når en av oss er borte, fordi vi utfyller hverandre, forteller Laila.

Hadeland Janitsjar øver hver onsdag kl 18:45 på Harestua skole, og har flere øvinger før større konserter og arrangementer.

Musikaler og konserter

Både Liv Bente og Laila har vært med å organisere alle musikaler og konserter siden de startet. De forteller om krevende, spennende, men samtidig utrolig givende opplevelser.

Fra forestillingen: "THANK YOU FOR THE MUSIC" feb 2023. Foto: Hadeland Janitsjar.

- Når 400 publikummere i salen reiser seg og gir stående applaus er alt hardt arbeid og alle utfordringer verdt det. Det er mange i publikum som har fulgt oss opp gjennom årene og det betyr mye for oss, forteller de.

De forteller at å håndtere utfordringer som en gruppe har bundet medlemmene tettere sammen.

- Det å få lov til å spille for fullsatte saler og få den responsen fra publikum, det er helt ubeskrivelig. Den følelsen har jeg bare opplevd sammen med publikum. Når vi står i det og jobber sammen får vi en forståelse av at dette har vi gjort i fellesskap. Det har gjort at vi i har knyttet tette bånd i korpset, forteller Laila.

Å organisere store arrangementer er til tider også krevende. Liv Bente har full jobb ved siden av å være leder i korpset, så har det blitt mye til tider.

- Det er ofte under siste uka i oppkjøringen til en forestilling at det som oftest er totalt kaos. Men etter å ha vært igjennom dette et par ganger så kommer en stemme i bakhue som sier: Ro ned, når fredagen kommer så er alt på plass, og da kan det væra litt kaos. Og som regel så ordner det seg, forteller Laila.

-Mange av de som har jobbet med oss ser på oss som profesjonelle og behandler oss som det, men vi må minne om vi er et amatørkorps på bygda! Det er utrolig, sier Liv Bente.

Gjennom de siste 22 årene så har publikummere fra hele Norge strømmet til regionen for å se forestillingene deres.

Korpset har et ekstremt trofast publikum og får jevnlig positiv tilbakemelding for jobben de gjør. Mye av dette skyldes at korpset har opparbeidet seg et kvalitetsstempel gjennom årene de har holdt på ifølge dem selv.

I 2020 satte de opp forestillingen "Kjæm du ikvell" der korpset tolket Alf Prøysen. Foto: Hadeland Janitsjar.

Mye artige historier fra bak kulissene

Etter mange år i “gamet” med store forestillinger har de også opparbeidet et rikt repertoar av artige historier og opplevelser. Laila forteller om kreative løsninger for tepper som måtte viftes fra Which Witch som ble satt opp i Skøienhallen i 2008 og store dekor installasjoner som ble bygd på dugnad opp gjennom åra. Liv Bente forteller at hun dro med seg en gammel, original hestekjerre til bruk på scena i Hadeland kultursal på forestillingen Speleman på taket i 2017. Gjennom store musikaler så har de holdt styr på mange aktører og solister, der de selv forhandlet kontrakter og priser.

- Ja! Vi har til og med bygd en båt på scenen! Vi har hatt noen Reodor Felgen i gruppa og noen handymen. Og skrive billetter og lage konvolutter, det kan jeg. I perioden før digital billettbestilling så var det fint å ha en jobb som var litt fleksibel, for å si det mildt, forteller Laila med et smil.

Liv Bente tilføyer:

- Før tiden med elektronisk billett bestilling så tok vi alle bestillinger over telefonen. Det var mye nattarbeid i tillegg til øving, det er noen ting som har blitt mye lettere med tiden, humrer hun.

Men på tross av utfordringer trekker begge frem at det å stå sammen og ha en felles tro på at man skal få det til har vært nøkkelen til hvorfor de har klart å gjennomføre alle prosjektene.

-Nei, å ta det ansvaret og så kommer man i mål, det har vært veldig utviklende på personlig plan og utrolig moro. Å være med på dette er snakk om ståpåvilje. Vi brenner for denne hobbyen her og vi står i det sammen. Vi blir på en måte sterkere slik, forteller Liv Bente.

Viktigheten av å ha gode sponsorer

SpareBank 1 Ringerike Hadeland og SpareBank 1 stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal og har vært en trofast sponsor til Hadeland Janitsjar. De forteller begge at støtte fra sponsorer som SpareBank 1 har vært helt avgjørende for korpsets suksess og overlevelse.

- Oppgaven til Banken og stiftelsene er å legge igjen en del av overskuddet i lokalmiljøet og uten banken eller stiftelsene så kunne vi ikke gjort det vi har gjort. Vi føler også vi er en verdi for Banken siden de får profilert seg gjennom å være en synlig del av våre aktiviteter og kulturen i regionene, og vi har et godt samarbeid, forteller Laila.

En kulturinstitusjon basert på frivillig innsats

På spørsmål om hvordan Hadeland Janitsjar har blitt en arrangør så forteller de at dette oppsto som et initiativ utenfor korpset. Denne entusiasmen resulterte i at prosjektgrupper ble dannet for å organisere prosjektene fra A-Å på frivillig basis. Gjennom mange år så vokste forestillingene til å bli større og større. Men da måtte de sette en fot i bakken.

- Når vi kom på det nivået så sa vi til oss selv: nei nå må vi tenke oss om, som arrangør så begynte fallhøyden og risikoen å bli for stor. Det ble for mange konkurrenter i kultursalen. Mange kommersielle aktører, leieprisene økte, og andre vilkår økte. Vi ble nødt til å roe noe ned,og har de siste årene hatt noe mindre krevende forestillinger, forteller Liv Bente.

Nå kan de røpe at de i april har fått med seg Adam Douglas som gjesteartist. Generelt sliter korpsene med rekruttering, og vi ønsker å vise at korps er mer enn 17.mai.Vi inviterer skolekorpsene til å være med, og håper dette kan bidra til at noen flere ønsker å spille i korps. Datoen er 21.april i Hadeland Kultursal.

Liv Bente og Leila forteller om en svært sammensveiset gjeng.

Begge trekker frem at det har vært veldig inspirerende for de å samarbeide med ulike folk innenfor kulturregionen som profesjonelle instruktører.

- Vi er forespurt med å være med på K(ult)ur mot kreft. Det har litt med bakgrunnen vi har og det gleder vi oss masse til, forteller Liv Bente.

Om fremtiden

Ifølge dem begge er rekruttering fra skolekorpsene en dalende trend.

- Det er kjempetragisk hvis korpset dør ut. Vi er lite korps i en liten bygd. De store korpsene som er i eliten, melder også om det samme. Det er dessverre en fallende rekrutering noe som resulterer at du må låne med deg musikanter. Vi har et godt samarbeid med våre nabokorps i Jevnaker og på Hønefoss, forteller Liv Bente.

De ønsker å rose Espens Aslaksen som har vært dirigent til Hadeland Janitsjar gjennom over tjue år. Han dirigerer for tiden Hønefoss ungdomskorps. De forteller at det er på grunn av han at drivkraften i korpset har vært så sterkt.

De forteller også at de nå jobber med et hemmelig prosjekt, men som de ikke kan fortelle noe om.

Korpstradisjonen på Hadeland har røtter som strekker seg tilbake til begynnelsen av 1900-tallet og har vært en viktig del i det å skape et levende og mangfoldig musikkmiljø i regionen. Vi heier på Hadeland Janitsjar for å være en del av denne kulturelle arven og føre den videre inn i fremtiden.

Hadeland Janitsjar