Talentstipend

21 år gamle Henrik Teslo Fjellheim fra Brandbu på Hadeland har allerede vist seg som en dyktig seniorsyklist. Han har vunnet norgescupen to år på rad, og neste sesong blir han proff i Spania! Talentstipendet på 50.000 kroner skal brukes til flytting og reiser hjem til Hadeland. 

Henrik møtte opp i SpareBank 1 Ringerike Hadeland sine lokaler på Gran for å motta Talentstipendet sammen med sine foreldre, Lena og Runar Fjellheim. Foto: Futuria

Henrik var svært aktiv som gutt og startet tidlig med både langrenn, skiskyting og fotball. Da han var 11-12 år ble han «fanget» av sykkelsporten, og frem til videregående var det sykling og skiskyting det gikk i. Da tvang det seg fram en beslutning om å velge retning. Henrik var egentlig bedre i skiskyting på det tidspunktet, men synes det var mer gøy med sykkelsporten og treningene som ikke måtte skje på snø, i kulde og med gevær. Valget falt dermed på sykkel og flytting til Kongsvinger for å gå på sykkellinjen ved Norges toppidrettsgymnas (NTG). Selv opplevde han ikke noen gode resultater som juniorutøver.  

Det å flytte fra alle kjente og hjemstedet, opplever Henrik i ettertid som noe av det tøffeste han har gjort. Alt var nytt, han kjente ingen og han valgte også bort å være russ for å kunne fokusere mest på syklingen. Etter videregående fortsette han med mye trening, gjerne 20 timer i uka. Ved siden av har Henrik jobbet som BPA (Brukerstyrt personlig assistent) og lærervikar. Dette har vært givende jobber å ha ved siden av det store fokuset på sykkelsporten. 

Flytter til Spania – stipendet blir billettene hjem

På NTG møtte Henrik blant annet treneren Jon Anders Grøndahl. Etter to år som seniorutøver og uten trener, trengte Henrik hjelp til å tale hans sak og være med på veien mot målet. Jon Anders var den første Henrik kontaktet, og han sa ja – mot at Henrik måtte følge trenerens premisser. 
– All kudos til han, for uten han hadde jeg ikke sittet her og vært proff neste sesong, sier Henrik takknemlig. 

I 2023 pakker Henrik kofferten og flytter til Spania. Der venter et nytt liv som syklist i utviklingslaget til et profflag. Talentstipendet vil Henrik blant annet bruke til å dekke reiseveien hjem.
– Jeg kommer til å være mye borte det neste året, så stipendet blir godt å ha for å komme meg hjem til Hadeland når jeg har mulighet til det, sier Henrik. 

På Henrik sitt nye lag er det et stort og godt støtteapparat der trening, sykler, utstyr, transportmidler, leilighet og alt er tilrettelagt for at de skal kunne fokusere maksimalt på treningen og hele tiden bli bedre.

Til stede var også daglig leder i SpareBankstiftelsen Gran, Jørn Prestkvern og sponsoransvarlig i SpareBank 1 Ringerike Hadeland, Dag Engen for å overrekke bilder, sjekk, blomster og kake. Foto: Futuria

Store drømmer – hårete mål

I 2021 vant Henrik norgescupen sammenlagt som 2. års senior. Et veldig bra resultat for en såpass ung syklist, men det medførte ikke noen proffkontrakt. Henrik bestemte seg for å trene enda smartere. I tillegg til sykkel, så er det gjerne ski og styrke som er blant de 900 treningstimene han har årlig og han anslår at 700 av disse er han på egenhånd. Treningen ga resultater og i 2022 vant han norgescupen sammenlagt. Igjen. 

Som følge av innsatsen og de gode resultatene, er drømmene og målet tydelig. Henrik drømmer om å starte Tour de France i 2024 og stille på startstreken i VM i 2023. 
– Jeg har et hårete mål om å stå på pallen i VM allerede neste sesong, sier Henrik som avslutter med at han også ønsker å ta steget opp i World Tour i 2024.

Støtte fra familien - Henrik, sammen med sine foreldre, Lena og Runar Fjellheim, søster og bestemor. Foto: Futuria

Vi heier på Henrik og ønsker han lykke til med proffkontrakt!

 

Les mer og søk Talentstipend