100 historier

Jevnaker IF skøyter er en del av Jevnaker IL og er en av de eldste og mest ærverdige skøyteklubbene i Norge. Klubben har en lang historie innenfor organisert skøytesport, som går tilbake over hundre år, helt tilbake til 1911.

I tjue og i tretti-årene samlet flere tusen tilskuere seg på Randsfjorden og Hermannstjernet for å se på skøyteløp. Dette gjorde isen så usikker at arrangøren måtte be tilskuerne om å trekke mot land. Skøyteaktiveten går fortsatt i beste velgående, men nå på trygg is på kunstisbanen ved Jevnaker Stadion.

Nisseløpet fra Desember i 2023 på Jevnaker stadion.

En samlingsplass

Jevnaker kunstisbane ble offisielt åpnet den 12.12.2012.

- Men ikke kl. 12, ler Trond Brørby, leder for Jevnaker skøyter.

Kunstisbanen er ifølge Trond et resultat av et godt spleiselag fra midler fra SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal og tippemidler.

Banen driftes i samarbeid mellom Jevnaker Kommune og Jevnaker IF Skøyter. Kommunen disponerer banen på dagtid mens JIF skøyter disponerer banen på kvelden og i helgene, der all høvling og brøyting av isen blir utført på dugnad.

- Det samarbeidet mellom oss fungerer svært bra, sier Trond.

Trond Brørby i godt humør.

Gratis skøyteskole

Jevnaker IF Skøyter har i dag om lag 100 medlemmer der ca 14 stk. er aktive.

- Vi har ikke så mange aktive utøvere, derfor har vi en skøyteskole som er et gratis tilbud for alle barn i Jevnaker. Om de er 2 år eller 20 år så er de velkomne til oss, sier Trond.

Skøyteskolen arrangeres en gang i uken og tilbudet er gratis. Den starter opp i november og går midten av Mars.

- Her kan du bare møte opp, har du ikke skøyter og hjelm så får du låne det helt gratis av oss, sier Trond entusiastisk.

Skøyteskolen er gratis for alle.

Støtter opp under medlemmene

Klubben støtter også opp under utøvere som er bosatt utenfor bygda.

- Vi har en Junior på Mjøsteam som bor på Hamar og en senior som er i Stavanger. Så vi støtter opp under utøverne våre om de er her eller der, sier han.

Dugnadsånden står sterkt på Jevnaker, takket være utallige driftige frivillige.

- Men det koster å drifte en klubb. Vi hadde ikke overlevd hadde det ikke vært for flinke sponsorer som er gode til å passe på oss i tillegg til all den fantastiske dugnads innsatsen vi har, sier han.

Frivillige stiller sterkt med pølsegrilling og varm saft i minusgrader.

Skøyteklubben leier inn instruktører fra Hadeland videregående skole for å undervise barn som igjen får et gratis tilbud med skøyteskolen.

- På den måten vi gir tilbake til bygda, forteller han.

Heier på fellesskapet

Trond forteller at den største gleden i jobben som leder for klubben er å se at barn får utfolde seg på isen.

- Når vi har Krystallcup med 100 barn på isen samtidig og setter nye rekorder så er det er det mest givende i jobben, da ser man virkelig resultatet av arbeidet vi gjør, forteller han.

Det årlige Nisseløpet i desember er populært på Jevnaker.

Se filmen fra Nisseløpet fra Desember i 2023 som var en aktiv og spennende ettermiddag med pølser og varm saft til barna der mange barn fikk oppleve sitt første skøyteløp.

Vi heier på et levende fellesskap på isen drevet av engasjerte individene bak Jevnaker IF skøyter som verdsetter glede, helse og samhold! 

Les mer om Jevnaker IF Skøyter

Jevnaker Idrettsforening (JIF)

Jevnaker Idrettsforening (JIF) er en norsk idrettsforening fra Jevnaker i Akershus. Klubben omfatter idrettene fotball, skøyter, langrenn og turn.