100 historier

Røtter i lokal industri

Kistefos museet har sine røtter i lokal industri og selv den dag i dag kan du oppleve både samtidskunst og industrohistorie i en av Nord-Europas største og prisvinnende skulpturparker. 

Det var konsul og gründeren Anders Sveaas (1840-1917)  som sikret vannkraften fra Kistefossen på Jevnaker og gjorde det mulig å bygge en tremassefabrikk. 

Han stiftet aksjeselskapet «A/S Kistefos Træsliberi»  i 1890, og etter ett og et halvt år med intensiv bygging, sto fabrikken klar til å produsere tremasse. Denne tremassen ble solgt på både det norske og europeiske markedet og ble blant annet brukt til å produsere aviser og magasinpapir. Fabrikken hadde så stor suksess at de i 1896 valgte å bygge enda et tresliperi, som i dag går under navnet «Nybruket».

På denne tiden var Kistefos et levende og pulserende industrisamfunn der arbeiderne og familiene deres bodde og levde. De hadde til og med sitt eget fotballag.  

Historien har tydelige spor på museet.

Fabrikklokaler med nytt liv 

Produksjonen på Kistefos varte helt frem til 1955, da ble slipevirksomheten overført til Follum Fabrikker i Hønefoss.

Det har eksistert mange tresliperier drevet av vannkraft i Norge og Skandinavia, men Kistefos er i dag det eneste med intakte bygninger og produksjonsinventar. Hovedgrunnen til dette er at leieavtalen mellom Follum og A/S Kistefos Træsliberi spesifiserte at sliperiet skulle holdes noenlunde i stand til å gjenoppta produksjon ved behov.  

Gjennom prosjektet «Levende fabrikk» har muset satt i drift gamle maskiner og industrielt inventar i tresliperiet for at publikum skal kunne oppleve hvordan det var på den gamle fabrikken.   

Historien har tydelige spor på museet.  

En ny epoke 

Christen Sveaas, sønnesønnen til Anders Sveaas hadde lenge drømt om å skape et museum i og rundt de gamle industrilokalene. I 1996 ble stiftelsen Kistefos Museum etablert, med mål om å kombinere historien om norsk industrihistorie med kunst og skulpturer fra nasjonale og internasjonale kunstnere.

Frem til 2024 har det nå blitt hele 51 unike verk i skulpturparken, som gjør Kistefos til en av Nord-Europas største og prisvinnende skulpturparker.  

Installasjon av Ståle Kyllingstad er den den eldste skulpturen i Kistefos samlingen og delene i skulpturen er fra sliperiet.

Vi er stolte over å være en støttespiller til Kistefos og SpareBank 1-stiftelsene har gjennom flere sesonger sponset gratis inngang til museet for lokalbefolkningen. På denne måten kan alle fra kunstinteressert og barnefamilie oppleve Kistefos.  

Les mer om Kistefos her