100 historier

Kistefos Museum, plassert i det naturskjønne landskapet i Jevnaker, har utviklet seg til en av Norges mest bemerkelsesverdige kulturelle destinasjoner. 
 
Da Christen Sveaas kjøpte tilbake området i 1996, begynte transformasjonen av Kistefos fra en industrihistorisk lokalitet til et levende museum. Målet var å bevare områdets industrielle arv og samtidig skape et sted for kunst og kultur. Tresliperiet, som en gang var en pulserende fabrikk, har blitt bevart som et levende museum. Besøkende kan trykke på knapper og se maskinene i aksjon, noe som gir et autentisk innblikk i fabrikkens historie.
 
Museet tiltrekker seg både lokale og internasjonale besøkende og tilbyr en unik opplevelse hvor fortid og fremtid møtes.

"Installasjon" av Ståle Kyllingstad er den eldste skulpturen på Kistefos og ble avdekket i 1948.

Samtidskunst i harmoni med natur og industrihistorie

Kistefos Museum er hjem til en imponerende samling av samtidskunst. Skulpturparken inneholder 53 verk fra anerkjente kunstnere over hele verden. Mange av disse verkene er stedsspesifikke, laget spesielt for Kistefos og inspirert av områdets historie, natur og kulturarv. Dette skaper en unik harmoni mellom kunst og natur, hvor skulpturene både komplementerer og kontrasterer med omgivelsene.
 
- Noen av tilbakemeldingen som vi får av vårt publikum det er at Kistefos oppleves som et veldig raust og inkluderende sted. Dette er et lavterskel sted å oppleve kunst. Selv om kunsten har høyt internasjonalt nivå, så oppleves det nok mer ufarlig å oppsøke Kistefos siden det er midt i naturen. Det er kombinasjonen av natur, kunst, skulpturer og industrihistorie som gjør dette så spesielt og interessant sted å være, forteller en stolt Maria Sandvik, Kommunikasjons- og markedssjef for Kistefos Museum.

Maria Sandvik fremfor The Twist som er bygget over Randselva.

The Twist: Et Arkitektonisk Mesterverk

En av Kistefos' mest ikoniske attraksjoner er The Twist, et spektakulært bygg som åpnet i 2019. The Twist er både et galleri, en bro og en skulptur. Bygget strekker seg over Randselva og er designet av det anerkjente arkitektfirmaet BIG - Bjarke Ingels Group. Med sin unike form og funksjon har The Twist blitt en "must-see" destinasjon, havnet på New York Times sin “52 places to Go liste” og omtale i Bloomberg.
 
The Twist inneholder tre utstillingslokaler: Closed Gallery, Twist Gallery og Panorama Gallery. Hver del av bygget tilbyr en unik opplevelse, fra dramatisk lysinnslipp til panoramautsikt over elven og skogen rundt. Byggets komplekse konstruksjon og plassering over elven har gjort det til et teknisk mesterverk.

En opplevelse for hele familien

Kistefos Museum er en destinasjon som tilbyr noe for alle. Skulpturparken, med sine mange verk, inviterer til oppdagelsesferd og refleksjon. For de yngre besøkende finnes det aktiviteter som rebusløp og hoppegrop, mens de voksne kan nyte kunstverkene og den vakre naturen.
 
- Med 53 verk i skulpturparken, er det mye å utforske. De små, nesten usynlige verkene gir en følelse av å gå på skattejakt, mens de store monumentale verkene tar pusten fra deg. Uansett alder eller interessefelt vil du finne noe som interesserer deg her, sier Maria.

"Veien til stillhet" av Jeppe Hein er kunstverk som passer perfekt for de yngre å utforske.
 
Kistefos har også et sterkt formidlingsopplegg rettet mot barn og unge. Dette gjør det enklere for dem å oppsøke og forstå kunst, samtidig som de får en morsom og interaktiv opplevelse. Flere lokale barn har sitt første møte med kunst på Kistefos, noe som er med på å senke terskelen for fremtidige kunstopplevelser.
 

Samarbeid og støtte 

SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal og SpareBank 1-stiftelsen Gran er stolt sponsorer og samarbeidspartner som har som mål å bidra til økt kreativitet, positivitet, vekst og bærekraftig utvikling i lokalsamfunnet. 
 
Bjørn Haugen Morstad, daglig leder i SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal, ser på Kistefos som en viktig ressurs for regionen. 
 
- Kistefos tilbyr både samtidskunst og industrihistorie, og det bør innbyggerne i våre kommuner få ta del i. Med den unike kombinasjonen av moderne kunst og historie, rammet inn av vannet og skogen, gir Kistefos en opplevelse som bør være tilgjengelig for alle, sier han.

"Tumbling Tacks" av Oldenburg og van Bruggen er sterkt inspirert av stedets industrihistorie, med “Slektstrea, Genbanken” by Per Inge Bjørlo i forgrunnen.

Sesongåpning og utstillinger

Kistefos Museum åpnet sin sesong 4. mai og holder åpent til 13. oktober 2024. I år er en av hovedattraksjonene en soloutstilling med malerier og tegninger av den britiske kunstneren Hurvin Anderson. 
 
Utstillingen, som fokuserer på Andersons bejublede Barbershop serie, gir besøkende en dypere forståelse av kunstnerens arbeid og hans unike perspektiver på historie, minne og sted.

Hurvin Anderson, med sin bakgrunn fra Jamaica og utdannelse ved Wimbledon School of Art og The Royal College of Art i London, er kjent for sine malerier som utforsker skjæringspunktene mellom sted, identitet, fellesskap og kultur.  

Rundt de gamle industribyggene finner man informasjons skilt som formidler historien.

Nybruket Galleri

Nybruket Galleri er en annen viktig del av Kistefos Museum. Galleriet ligger i en av de gamle fabrikkbygningene og huser skiftende utstillinger som komplementerer de permanente skulpturene i parken. Dette gir besøkende muligheten til å oppleve et bredt spekter av kunstneriske uttrykk og perspektiver. Her åpner utstillingene "Lobe Of The Lung" med den anerkjente kunstneren Pipilotti Rist og en utstilling med verker fra Christen Sveaas Kunststiftelse’, kuratert av årets Springbrett-vinner Noor Bhangu, torsdag 14. juni.

En helhetlig opplevelse

Besøket til Kistefos er mer enn bare en tur til et museum; det er en reise gjennom kunst, historie og natur. Fra de imponerende skulpturene i parken til de historiske maskinene i tresliperiet og de moderne kunstutstillingene i The Twist og Nybruket Galleri, tilbyr Kistefos en helhetlig opplevelse som appellerer til alle sanser.
 
- Det som er viktig når man besøker Kistefos er å sette av nok tid. Jeg vil anbefale minimum 2 til 3 timer på et besøk. Det å kunne gå på oppdagelsesferd er en del av opplevelsen og man opplever alltid noe nytt. Er du blant dem som er kjempeinteressert i kunst, så vil du finne masse her som interesserer deg. Hvis du er blant dem som ikke er så interessert i kunst, så vil du fortsatt kunne ha en kjempefin dag her. Her er det noe for barna, småbarnsfamiliene, historieinteresserte, kunstinteresserte eller de som skal på en romantisk date, smiler Maria. 
 
Hvis du har lyst å finne ut mer om Kistefos og få informasjon om åpningstider, billetter og parkering så kan du klikke på linken under: 
 
Les mer om Kistefos Museum her
 
INSTAGRAM:

@kistefos