100 historier Talentstipend

Ingebjørg Vilhelmsen på The Twist.

Talentstipendvinner Ingebjørg Vilhelmsen har komponert stykket 'Serenity', inspirert av The Twist på Kistefos. Det var en uforglemmelig konsertopplevelse når stykket ble fremført der det hører hjemme, nemlig i The Twist. 

Ingebjørg Vilhelmsen sammen med Brass Creaton og Geir Strande Syrrist

Ingebjørg er bosatt i Nittedal og er komponist. Hun skriver musikk primært for messingblåsere og orkester. I 2023 mottok hun SpareBank 1 Ringerike Hadelands Talentstipend og under tildelingen kom banken med en litt spontan ide. 

- Det var veldig gøy da de foreslo det. De lurte på om jeg kunne skrive et musikk stykke til et kulturtreff i februrar 2024 som skulle holdes på The Twist på Kistefos. Så det var egentlig en litt sånn spontan ting at det i det hele tatt skjedde på så kort tid, forteller Ingebjørg. 

Fra Idé til virkelighet

Hun tok kontakt med Kari Roll-Matthiesen, direktør ved Kistefos Museum siden hun ikke selv har vært på Kistefos. 

- Kari beskrev bygget og kontrasten til naturen rundt The Twist. Jeg prøvde å fange hvordan det er å ha en moderne skulptur i tradisjonelle omgivelser. Stykket er en blanding mellom det tradisjonelle, stillheten i naturen, bevegelsen i elva. Serenity er en musikalsk variant av de inntrykkene, forteller Ingebjørg.  

Fra venstre: Kari Roll-Matthiesen, direktør ved Kistefos Museum, Ingebjørg og Bjørn Haugen Morstad, daglig leder, Sparebank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal

Fremført der det hører hjemme

Hvordan var det å høre stykket fremført for føreste gang i bygget som stykket er skrevet for? 

- Det er veldig spesielt. Det er jo en unik konsert arena og akustikken fungerte på en måte som jeg hadde tenkt. Det fungerte utrolig bra! Det er alltid litt utfordrende, siden jeg ikke har vært her før. Det å se for seg hvordan lokalet ville respondere var spennende. Det var en veldig spesiell opplevelse å få fremført stykket her i The Twist, forteller en stolt Ingebjørg. 

Godt samarbeid

Både SpareBank 1 og SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal har vært med på å støtte det musikalske innslaget. 

Det ble en uforglemmelig konsert opplevelse.

- Det føles utrolig godt å ha en bank som henger på musikken og kulturen i ryggen. Det føles egentlig utrolig bra. Det var veldig gøy da de foreslo det. 

Les mer om Ingebjørg her