Sport og idrett 100 historier Lag og foreninger

Nittedal hundeførerklubb er en av de mest aktive og største klubbene vi har i Norge. I Varingskollen i Nittedal samler hundekjører entusiaster seg for å trene med hund så ofte som mulig. De arrangerer flere løp gjennom sesongen, både på barmark (på høsten) og i vintersesongen.  

Robin Johansen har et frivillig verv som treningsleder i klubben.

Høst og vinter  

Hundekjøring er en sport der man trekkes av hunder og styrer en slede, ski eller pulk (på vinteren), en vogn, sykkel eller en sparkesykkel (på sommeren også kalt barmark) over en viss distanse.  

Det er to hovedformer med hundekjøring på vinterstid, såkalt nordisk stil hvor en langrennsløper går på ski bak hund, enten med pulk eller bare med belte og strikk. På sledehundekjøring jobber hundekjøreren bak på en slede.   

Det arrangeres NM, EM og VM i nordisk stil,

Mer fart   

De fleste forbinder hundekjøring med Finnmarksløpet og Femundløpet som sendes på TV. Dette er langdistanse hundekjøring med slede, med masse hunder som trekker en hundekjører som jobber bak på en slede. Men det er like moro når det ikke er snø.   

- Det vi holder på med hos oss er mer sprint utgaven av sporten og kan samelignes med disiplinene i langrenn. Her benytter føreren en til to, eller helt opp mot fire hunder. Det går mye raskere, og vi bruker også litt andre type hunder, der Vorsteh er den vanligste, men det er også fler som bruker Settere, Pointere og Greyster, forteller treningsleder Robin Johansen i Nittedal hundekjørerklubb.  

Nittedalsløpet  

Nittedalsløpet arrangeres av Nittedal hundekjørerklubb på barmark (som oftest i september) på Varingskollen. Vinterløpet går av stabelen på Nordåsen skistadion den 27. og 28. januar 2024.   

Viktor Sinding Larsen er i norgestoppen og er ivrig på trening.

En møteplass     

Klubben har faste treninger for medlemmer i lysløypa i Varingskollen mandager kl. 19 på sommer og høst. På samlingene får føreren trent på situasjoner som er lik det man finner i konkurranser.   

- Jeg synses det er fint med å møtes på mandagene. Det er jo at man kanskje fort kan gå seg litt aleine inn i skauen med bikkja på trening for seg sjøl. Her møtes mange av bikkjene. Vi syns det er gøy og hundene synes det er gøy, Det blir mer konkurranse jo flere vi er og det gir muligheter til å samarbeide rundt trening av hundene, forteller Robin.   

Varingskollen er et perfekt sted for trening i følge Robin der hundene får prøvd seg i oppover og nedover bakker.

Lokale støttespillere

SpareBank 1 Ringerike Hadeland er stolt sponsor av Nittedal Hundeførerklubb.  

- Lokale støttespillere, har alt å si for at man skal ha muligheten til å holde på med den idretten vi driver med, sier Robin.    

Han forteller at hvis man har hund og man har lyst å prøve seg så er det bare til å møte opp. Har du ikke hund, men har lyst å prøve allikevel så er klubben er behjelpelig med å låne bort hund.
  

Har du lyst å vite mer om klubben og denne fantastiske sporten? Les mer her:  

Nittedal Hundekjørerklubb Facebookgruppe

 

Nittedal Hundefører Klubb