100 historier

Bidrar i redningstjenesten

Norske Redningshunder (NRH) er en frivillig organisasjon som jobber for å finne savnede ved hjelp av hund. Organisasjonen er landsdekkende og har rundt 1600 medlemmer.  

Romerike er et stort og langstrakt distrikt som har syv lokale NRH-lag som samles og trener aktivt to ganger uka, hele året. Felles for alle medlemmene i distriktet er et ønske om å bli en ressurs som kan bidra i redningstjenesten. Det meste av utstyret og reisekostnadene betaler medlemene av egen lomme. 

Merete Hauge, distriktsinstruktør i NRH Romerike, forteller at det veldig mange aktive hundeeiere som ønsker å trene hund og gjøre en god gjerning. 

- Jeg tror at iveren til å komme på trening, er for de fleste er drevet av lidenskapen for hund og felleskapet. Det å trene hund gir stor glede, samtidig som du jobber aktivt mot et mål om å redde menneskeliv. Den store payoffen kommer når du faktisk er ute og leter, og kan utgjøre en forskjell, forteller Merete. 

Merete er utdannet instruktør og dommer i NRH og bruker utallige timer, hver år på å trene og hjelpe andre hundeeiere.

- Det er mange dager jeg ikke får like god tid til å trene min egen hun, da en god del tid går med til å være dommer og en aktiv rådgiver på eget lag, forteller hun.   

Merete Hauge er distriktsinstruktør i NRH Romerike og trener både sin egen hund og andre hundeiere til å bli redningshunder.

Finner savnene personer

- For å lykkes med å finne mennesker som har gjemt seg eller er i skogen generelt, er det avgjørende at hundene har erfaring med slike situasjoner gjennom lek, forklarer Merete.  

- For mange hunder er lek ball og kanskje en godbit det som skal til for å motivere hunden. Da kan en oppgave oppleves som rene julekvelden, ler Merete.  

Hundene trenes mye på overvær, der hunden jobber opp mot vinden for å finne mennesker. De trener også på sporfunn, der hunden følger spor, samt andre praktiske oppgaver. Hunder som har egenskaper innen jakt og kamp er ofte godt egenet til å bli reddningshund.  

- Vi prøver å gjøre øvelsene så virkelighetsnære for hundene som vi kan. Formålet med treningene er at å få hunden til å bli glad i mennesker og ha et ønske om å være ute og jakte, sier hun.  

Les mer om NRH her

I Nittedal møtes medlemmene av Norske Redningshunder i Romerike for å trene hundene.

Norske Redningshunder