100 historier Fellesprosjekt Gründere

En kald novemberdag i 2023 møtte vi den innovative gjengen som står bak et spennenende nytt samarbeid mellom oppstartsbedriften Recouture og Moving Mamas på Jevnaker. Sammen ønsker de å skape et mer bærekraftig lokalsamfunn ved omsøm av klær og tilby et inkluderende arbeidslivet. Nå planlegger de å etablere en ny systue på Jevnaker.

Kristin Løchsen,prosjektleder i Jevnaker kommune, Tone Koppervik, daglig leder i Moving Mamas, Bjørn Haugen Morstad, daglig leder i SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal og  Hilde Hoff Nordskar, grunnlegger av redesign firmaet Recouture

Start-up med fokus på gjenbruk

Gründeren Hilde Hoff Nordskar er lokalisert på Harestua og ville gjøre noe med forbruket vårt. Recoture gir nytt liv til klær (anorakker, gensere, skjorter, jakker og lignende) som enten er ødelagt eller ikke har noen verdi lenger.

Hilde kombinerer tekstiler fra tradisjonelle vevde matter fra 1900-tallet med moderne klesplag.  Møtet mellom det moderne og det tradisjonelle gir et helt unikt produkt som virkelig har blitt populært. I skrivende stund er alle produktene på nettsiden til Recouture utsolgt! 

-Siden jeg startet, har det skjedd veldig mye spennende på veldig kort tid, jeg tror konseptet traff riktig i tiden. For meg handler det om å redusere overforbruk innenfor tekstil, men også endre vaner hos oss forbrukere. Vi skal redde verden, sier Hilde.

Les mer om Recouture her

Hilde Hoff Nordskar startet Recouture etter mange år som designer i sportsbransjen.

Sosial bærekraft 

Hilde hadde et behov for å skalere opp produksjonen og kontaktet Moving Mamas på Jevnaker. Moving Mamas tilbyr ulike tjenester innenfor søm der formålet er å få flere innvandrer kvinner i arbeid. De var derfor svært positive til et samarbeid. Sammen har de startet å utvikle prototyper på Recouture sine produkter.  

- Moving Mamas er en godt etablert læringsarena for kvinner med innvandrerbakgrunn, og vi jobber for å gjøre medlemmene våre rustet for arbeidsmarkedet, forteller Tone Koppervik, daglig leder i Moving Mamas.

- Mange av kvinnene er flinke på søm, og vi kan bygge videre på denne kompetansen. Ved å sy produkter med Hilde sitt design her hos oss, får vi ikke bare dekket behovet til Recouture, men også benyttet kompetansen til  medlemmene våre, forteller Tone

 Les mer om Moving Mamas Jevnaker

Tone, Kristin og Hilde diskuterer løsninger for den nye systuen på Jevnaker.

Støtter opp om lokalt næringsliv

Planen er å bygge en systue i lokalet til Moving Mamas på Jevnaker.  

- Jeg har en lang liste med kunder som venter på produkter. Vi ser på muligheten til å kjøpe inn utstyr så fort som mulig for å komme i gang, og håper på å få dette på plass før jul 2023, sier Hilde.   

Det er her Bjørn Haugen Morstad, daglig leder i SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal kommer inn i bilde. Bjørn er engasjert i både sosial bærekraft og næringsutvikling i lokalsamfunnet. Han ser at samarbeidet mellom Recouture og Moving Mamas kan bli veldig riktig og verdifullt for alle som er involvert. og for lokalsamfunnet. 

SpareBank 1-stiftelsen jobber for å styrke næringslivet og jobber aktivt for å bidra til positiv vekst og utvikling lokalt. 

- Hvis vi kan bidra med litt penger for å støtte opp om et prosjekt som dette, føler jeg at vi får dobbelt betalt i form av næringsutvikling og sirkulærøkonomi. Det å kombinere to ting som går bra, og skape et samarbeid ut av det, er det mest spennende jeg gjør i jobben min, smiler Bjørn.  

Sparebanktradisjonen er bygget på en 200 år gammel forretningsmodell, som er i kontinuerlig utvikling.

- Litt av luksusen i jobben min, er at jeg har er at jeg treffer mange mennesker. Vi blir oppmerksomme på hva som beveger seg ute i samfunnet, og så plutselig ser jeg muligheter der flere brikker kan passe sammen. Det er dette som virkelig gjør jobben min meningsfull, avslutter Bjørn entusiastisk.

Les mer om SpareBank 1-stiftelsene her  
  
 
 

Recouture

Recoture gir nytt liv i produkter (anorakker, gensere, skjorter, jakker og lignende) som enten er ødelagt eller ikke har noen verdi lenger.