Talentstipend

Skiglede fra ung alder

Talentstipendet tildeles unge mellom 15 og 30 år som utmerker seg innen idrett, kultur, kompetanseutvikling eller miljø-/samfunnsengasjement. Ordingen ble etablert i 2016 som et samarbeid mellom banken og Sparebankstiftelsene og midlene som gies skal inspirere til videre satsing og utvikling.

Malin Sofie Sund (18) er oppvokst kun 5 minutter unna Varingskollen Alpintsenter. Hit dro familien ofte for å stå på ski da barna var små. Men, det var ikke før i 11-årsalderen at Hakadal-jenta fikk blod på tann - da startet hun nemlig å kjøre litt fortere. To år senere deltok hun på sitt første renn med konkurrenter fra hele Norge, noe som gikk mye bedre enn forventet.

- Det var da jeg skjønte at dette var noe jeg virkelig ville satse på!, innrømmer Malin.

"Jeg går alltid all inn på det jeg bestemmer meg for"

Malin flyttet hjemmefra allerede som 15-åring for å satse på idretten fullt ut. I dag går hun sitt fjerde år på skigymnas i Oppdal. Denne skolen har et særskilt tilbud rettet mot toppidrettsutøvere innenfor alpint og stiller høye krav til løperne for å kunne utvikle de til Europa Cup og World Cup nivå. 

Hvordan vil du beskrive deg selv?

- Jeg er bestemt og hardtarbeidende, stiller store krav til meg selv, og har høye ambisjoner. Jeg vet hvordan jeg vil ha det, jeg har orden på mitt, og jeg går alltid all inn for det jeg bestemmer meg for.

Hva drømmer du om?

- Min aller største drøm er å bli verdens bese kvinnelige alpinist. Målet med alt arbeidet er å være i toppen på et internasjonalt nivå, og vinne WorldCup-renn.

(Saken forsetter under bildene)

TAKKNEMMELIG: Talentstipendet på kr 50.000 overrekkes av leder for SpareBankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal, Bjørn Haugen Morstad. Foto: Camilla Aslaksrud

Drømmer om å kunne leve av idretten

Malin har en stor drøm om å kunne leve av alpint i fremtiden. Per nå konkurrerer hun i forskjellige grener innenfor skisporten og har klare planer for hvordan hun skal nå målene sine.

Hva betyr det for deg å motta Talentstipendet?

- Det er utrolig stas å motta et stipend som dette. Jeg jobber beinhardt for å nå målene mine, og det er hyggelig og kult at banken og stiftelsene ønsker å bidra til satsingen min. Det er en dyr idrett, så dette kommer veldig godt med. Det betyr mye! Jeg syns det er herlig at det finnes noen som ønsker å støtte unge lovende idrettsutøvere, sånn at flere kanskje får muligheten til å leve ut drømmen.

Hva er målene dine for årene fremover?

- Målet mitt om 5 år er å vinne flere verdenscuprenn. Planen min innen den tid er at jeg får leve av idretten min, og at jeg reiser rundt på samlinger og renn hele sesongen. Om 4 år er det også vinter-OL i Cortina d’Ampezzo, og jeg drømmer selvfølgelig også om å ta medalje der.

GODE STØTTESPILLERE: - Idretten hadde aldri vært mulig uten mamma og pappa, innrømmer Malin. Foto: Camilla Aslaksrud

Hva skal midlene brukes til? 

Jeg er avhengig av økonomisk støtte for å kunne dra på samling til der det er gode skiforhold. Mamma og pappa har jo bidratt ekstremt mye, så dette stipendet er på en måte litt til de også, smiler Malin. Til høsten reiser vi for eksempel til Saas Fee for å utnytte gode skidøgn som kommer godt med senere i sesongen. Pengene dekker også utgiftene av nødvendig utstyr, som ski og støvler, legger hun til.

Hva er det beste med det du driver med?

Opplevelsene! Det jeg elsker aller mest med alpint er å kjøre fort på ski og kjenne at det flyter - det er ren skiglede! Ikke minst er følelsen av utvikling og mestringsfølelse en av de deiligste følelsene i hele verden. De beste opplevelsene er også alle bakkene, stedene, utsiktene og inntrykkene vi får rundt omkring i verden, og ikke minst gjengen rundt meg som jeg får oppleve dette skieventyret sammen med.

Fotograf: B.T Stokke

Vi heier på deg og ønsker deg masse lykke til videre!